måndag 10 februari 2014

Det där med genus..


Det finns en sak som gör mig uppriktigt irriterad. Sedan slutet av min första graviditet har jag brottats med samma problem gång på gång, nämligen genusfrågan. Då jag var gravid första gången och skulle köpa saker till mitt kommande barn (som jag valt att inte veta könet på) hade jag ofta två alternativ; rosa eller blått. Ibland fanns hör och häpna grönt också. Sedan kom min lilla tjej, och missförstå mig rätt, jag tycker rosa är väldigt fint, det kan ni ju själva se på mitt val av inredning i signes rum. Pastelliga färger, däribland rosa, i ett lantligt barnrum är så fint tycker jag. Men jag har aldrig varit noga med att klä mitt barn i bara rosa. Tvärtom köper jag hellre rött, blått eller jordnära färger. Nu när jag var på gekås och skulle köpa bebiskläder till h*n i magen hade jag svårt att hitta något neutralt alls. Till slut hittade jag två set som kunde passa, på pojk-avdelningen ska tilläggas.

Nu ikväll blir jag återigen irriterad. Det här är källan: 


I jakt på en treårspresent till min dotter har jag återigen vart jag än letar två val.  Vad hände med de röda cyklarna utan könsbestämning?
Vem säger att en tjej måste älska prinsessor och rosa, medan en kille måste tycka bilar är världens grej? 

Om någon har tips på barncyklar utan köns-stämpel får ni gärna höra av er! 
Och skriv gärna vad ni själva tycker i frågan.. :) 
Kram /en hormonstinn mamma

4 kommentarer:

tallungen sa...

Vi köpte cykel till David i cykelaffären på Överby, minns inte vad den heter. En jättefin röd och svart cykel som passar såväl tjej som kille. Den är helt okej till skillnad från de där på bilderna =) =) // Linda

Dagdrömmar och verklighet sa...

Ja du har så rätt! Har dock märkt att ju billigare kläder, desto mer rosa är det på tjejavdelningen o blått på pojk..

Hilles röda trehjuling i plåt är köpt på krokstorps lanthandel, de sägs ha allt o även lite klassiska saker så ring o kolla om de har cyklar! Tror iaf inte de har Barbie-cyklar! :-)

Kram kram

Marie sa...

Haha, jag kan bara hålla med. Köpte ofta t.ex jeans till barnen när de var små på "pojkavdelningen" eftersom jag inte ville ha fjärilar, blommor, prinsessor etc. på jeansen. Ville ha jeans utan något alls och då kunde man ibland ha tur att hitta det på "pojkavdelningen".Kommer ihåg att jag hade en blå fleeeceoverall till dem och fick då alltid frågan om det var en pojke när de låg i vagnen som små, suck! Nuförtiden har man inte så mycket att säga till om, nu börjar de bli så stora att de själva vill välja, men oj vad jag har irriterat mig på den här frågan genom åren. Första cykeln var gul om jag inte minns fel, hoppas du hittar något bra alternativ till dem du visar.

Ha en bra dag Anna!
Kram Marie

Unknown sa...

Mina 2 flickor (nu 9 och 5 år) har alltid fått ha kläder i alla färger (har handlat på både flick- och pojkavdelningen). Stora dottern hade en "prinsessperiod" när allt skulle vara rosa, och då fick det vara så. Lilla tjejen är mer förtjust i Blixten McQueen, det är i alla fall färgglatt!

Om jag får bestämma så köper jag kläder i starka färger, älskar Polarn o. Pyret (dyrt, men de har ganska bra reor). Barnens overaller har varit orange, gröna, blå, rosa osv.

Dock har barnen rosa cyklar, så där har jag inget tips...

Ha det bra!